Регулиране на кръвното налягане
24 окт.

Здравословните проблеми с оптималното кръвно налягане, което при възрастен човек трябва да е 120 mmHg систолно и 80 mmHg диасистолно с допустими леки отклонения, са често срещани както по нашите географски ширини, така и по цял свят. Истината е, че високото или ниско кръвно могат да се дължат на различни фактори, които ако не се вземат по внимание, могат да доведат до далеч по-сериозни заболявания.

Регулирането на оптималното кръвно налягане е от изключителна важност. Мерките, които се взимат за тази цел, са благоприятни и за поддържането на цялостното отлично физическо здраве и пълноценен живот. На вашето внимание предлагаме няколко изпитани метода и народни средства, които нагледно показват как да регулираме кръвното налягане.

По принцип, основната ви първоначална задача е да бъдете наясно дали сте склонни към високо или ниско кръвно налягане. Разбира се, вероятността да имате напълно стабилно кръвно е съвсем възможна. Късметлиите, които могат да се радват на такова добро физическо здраве обаче, не трябва да забравят, че всичко хубаво нещо в живота изисква своята поддръжка. Кръвното налягане не прави никакви изключения. Задачата ви в случая е да се храните максимално най-здравословно – т.е. да избягвате некачествени храни, като все пак си набавяте необходимите минерали, витамини и хранителни вещества. Сдобиването с апарат за кръвно налягане също е добра идея.

Специалистите съветват подобна покупка дори на хората, които имат стабилно кръвно налягане, но са на възраст над 42 години. Всъщност, апаратът за кръвно налягане вече се смята и у нас за основен уред (някои го приемат дори за домакински, с почти същата значимост и необходимост, какъвто например е кантарът за измерване на теглото), който всеки трябва да притежава. Така че без значение дали страдате от високо, или ниско кръвно, сдобийте се с апарат за кръвно налягане, за да следите здравето си и при нужда да вземете необходимите мерки.

Що се касае за хипертонията като проблем, свързан с високото кръвно, можем да ви предложим няколко удачни метода за регулирането му. Като за начало избягвайте рисковите фактори, които допълнително влошават подобно здравословно състояние. Такива фактори са липса на редовна физическа активност, тютюнопушене, нередовно и нездравословно хранене, злоупотреба с алкохол и затлъстяване. За да регулирате високото си кръвно, е от особено значение да се научите да намалите стреса, а при сериозни ситуации и проблеми, да овладявате нервите и тревогите си.

Светлолечението – прием на максимално количество витамин D – е също доста ползотворно при хипертонията. Същото можем да кажем и за някои билколечения. Експертите съветват да се пие чай от глог, както и да се правят топли вани с масло от лайка и тамян при високо кръвно.
От друга страна, ниското кръвно не се възприема като медицински проблем. Напротив – често то се свързва с по-висока продължителност на живота. Ниското кръвно е причина от прекомерна умора, малокръвие, претоварване и груби диети. Рязкото спадане на кръвното обаче не трябва да се пренебрегва, а да се регулира. Освен редовното измерване на кръвното за превенция на по-сериозни проблеми, е добре да консумирате чай и кафе, а към хранителния си режим да прибавите следните солени продукти: маринована риба, кисели краставички, зеле и други.

Най-успешното природно средство за справяне с проблема е пиене на чай от запарка с пелин, както прием на 1 лъжичка мед с краве масло (в еднакви количества) всяка сутрин.
Следете за кръвното си, за да си осигурите перфектно здраве!