Хранителен режим за ниско кръвно и високо кръвно налягане
29 окт.

Регулирането на кръвното налягане стои в основата на поддържането на доброто физическо здраве и перфектния жизнен тонус. Експертите в областта на медицината твърдят, че голяма част от човешките заболявания често се отключват или прерастват в по-сериозна форма именно поради нестабилно кръвно налягане. Такива неблагоприятни развития, от друга страна, могат да се дължат и на двете – и на ниско, и на високо кръвно. Всичко това прави особено важно регулиране на кръвното налягане. А то започва със следенето на неговите показатели. В съвременните условия, предоставени от развитието на медицината, днес, можем да следим за кръвното си и с материали в домашна обстановка. Естествено, най-сигурният начин за това е закупуването на апарат за кръвно налягане. Медиците съветват хората с подобни проблеми регулярно да измерват кръвното си. Едва след установяване на конкретно отклонение – ниско или високо кръвно налягане – всеки един от нас може да прибегне и до съответния хранителен режим. В тази статия, ние решихме да ви предоставим базисните правила за хранителен режим и при ниско, и при високо кръвно. Нека ги разгледаме още сега.
Ниското кръвно налягане, познато в медицината като Хипотония е с условни стойности, падащи под 90/60 mm Hg. Рязкото му проявяване се свързва с отпадналост, засилена умора – и то без определена причина – световъртеж, силно главоболие и апатия. За да се предотвратят тези и допълнителни усложнения, в хранителния режим трябва да се включат храни с повече сол. В тях влизат кисели краставички, солена риба, пушено месо и други. Обратната зависимост също е благоприятна за ниското кръвно налягане, а именно прием на продукти с високо съдържание на захар. Най-често, такива се дават при обострена Хипотония или при рязко спадане на кръвното. Шоколадът, различни видове бонбони, сладкиши, чай с много мед и захар са задължителни в дневното меню на хора с ниско кръвно. Добрата хидратация на организма е не по-малко важна и необходима за регулиране на ниско кръвно налягане. Медиците съветват хора, страдащи от подобен проблем, да приемат поне по 8 чаши питейна вода (може и минерална или изворна) дневно. Що се касае до топлите напитки, Хипотоният добре се влияе от кафето и чая – както от класически черен, така и от някои билкови (шипков, липов и други). Всички продукти с високо съдържание на витамин С следва да бъдат основна част от хранителния режим на хора с ниско кръвно. Съветваме ги да пият сок от лимон през рисковите периоди есен и зима, а през всички останали – да наблегнат на киви, портокал, мандарини и други. Витамин В е не по-малко благоприятен за ниското кръвно налягане. Негов основен източник е черния дроб, млечните продукти, жълтъкът в яйцето, а също така и дрождите (мая) и морковите. Тъй като Хипотонията е пряко свързана и с анемични състояния, както и с малокръвие, добре е месото да бъде включено в нормалното дневно меню. Не на последно място, съветваме хората с ниско кръвно налягане да се хранят по малко, но по-често през деня – поне 4 пъти – за да поддържат тялото си в добър тонус и да укрепват цялостния организъм. Народната медицина от векове наред споделя, че една чаша червено вино вечер, също, нормализира ниското кръвно налягане.
Продължаваме с високото кръвно налягане. То е познато с терминът хипертония и е далеч по-сериозно здравословно отклонение от хипотенията. Точно поради тази причина измерването на кръвното налягане с апарат за кръвно в случая трябва да е по-често и по-прецизно. И тук, специалистите в областта на медицината, а и народните лечители предлагат редица съвети и насоки за поддържането на нормално кръвно налягане с определен хранителен режим. Хората с Хипертония следва да избягват силно мазните и пържени храни. Дневното меню е добре да бъде богато на плодове и зеленчуци, като няма никакви ограничения в техния вид. Полиненаситените мастни киселини въздействат също доста добре на високото кръвно налягане, а тях можете да черпите най-вече от рибата и следните видове масла: рибно, слънчогледово, царевично и соево. Според съвременната медицина, ограничаването на солта намалява хипертонията с до 20%. Поради тази причина, най-добре е да замените солта при готвенето със соев сос – но отново в минимални количества. Белтъчините, съдържащи се най-вече в месото (за предпочитане е телешкото, пилешкото и заешкото и по-малко свинско и говеждо), нормализират високото кръвно налягане безотказно. От особено значение за хранителния режим, регулиращ Хипертонията, са и следните млечни продукти: прясно и кисело мляко, сирене, но обезсолено и извара. Яйцата също могат да бъдат включени в диетата за високо кръвно, но тук, благоприятното въздействие идва не от жълтъка, а от белтъците им. Пчелният мед е силен регулатор не само за ниското, но и за високо кръвно налягане. Всякакви чайове с една лъжичка мед биха били отличен тонус за човек, страдащ от Хипертония, особено ако се приемат в средните часове на деня. Специалистите твърдят, че обилната на витамини и минерали закуска е от изключително значение за регулиране на високо кръвно налягане. Нашето предложение е да стартирате деня с чаша чай (а не кафе) от лайка с мед, препечени филийки с ръжен хляб (или варени макарони) с масло, обезсолено сирене и плод. Храните, които хората с Хипертония трябва да избягват, са солено месо и риба, както и бобови варива. Освен това, те трябва да се стараят да вечерят, т.е. последното им ядене, да е поне 3 часа преди заспиване.
Използвайте качествен апарат за измерване на кръвното и съветите ни за хранителен режим според типа на вашето такова, и следете здравето си. Няма по-добро лекарство от профилактиката и здравословния начин на живот! Успех!