Инхалаторът само за астматици ли е
23 ян.

Инхалаторът само за астматици ли е?

Предполагаме, че повечето от вас си представят човек, дишащ трудно и държащ в ръката си нещо, което му помага да си поеме въздух.
С настоящата публикация бихме искали да ви покажем, че инхалаторът се ползва и с други предназначения, и може да бъде полезен за всеки.
На фокус ще вземем небулизаторите, по-известни като компресорни или ултразвукови инхалатори.
Работят на принципа на разпрашаването на течност (лекарство, физиологичен разтвор). Образуваната „мъгла“ прониква и в най-тесните участъци на белите дробове.
ВНИМАНИЕ: не поставяйте отвари от билки за инхалиране при деца! Това може да влоши значително състоянието им и да провокира алергична реакция!
За кой е предназначен компресорния или ултразвуковия инхалатор:
• Особено подходящо за деца от всяка възраст, включително и кърмачета;
• Хора, болни от белодробни заболявания – астма, пневмония, бронхит и други;
• Хора, страдащи от кашлица на различна основа;
• При грипоподобни състояния.
Ползи от употребата на небулизатор (компресорен или ултразвуков инхалатор):
• Овлажнява дихателните пътища и самите бели дробове;
• Облекчава кашлицата;
• Ускорява втечняването на задържания секрет в дробовете;
• Увеличава ефектите от лечението на белодробни заболявания.
Предполагаме, че на всеки от вас се е случвало, когато е болен, да му препоръчат инхалация с лайка, сода бикарбонат и други подобни. Неприятното усещане да се надвесите над кипящата вода с кърпа на главата, за да задържа парата, е познато на всеки.
С ползването на инхалатор (небулизатор) това преживяване остава в миналото.
Уредът не работи с нагряване, няма рискове от изгаряне и може да се прилага дори при много малки деца.
Как се употребява и принцип на действие:
В упътването на производителя, приложено в комплект с уреда, ще намерите подробна информация как да го употребявате. Задължително го прочетете внимателно.
След като сте привели уреда във вид за ползване:
В специално предназначената чашка (дозатор) се поставя течността за инхалиране. Това най-често е физиологичен разтвор и евентуално, предписан от лекар течен медикамент. В тази чашка има специално разработена част, при преминаване, през която течността се разпрашава (подобно на мъгла).
Компресорът придвижва въздух под налягане (това се отнася за компресорния инхалатор) към чашката с течността, а резултатът е, че през маската към белите дробове постъпва фин облак, овлажняващ бронхите.
При ултразвуковите инхалатори, принципът на действие се различава от този при компресорните.
Ако се чудите кой модел да изберете, компресорен или ултразвуков, ще ви споменем двете основни разлики между тях. Това са нивото на шум и позицията на инхалирания.

Ултразвуковият инхалатор е особено подходящ за бебета и малки деца, тъй като е напълно безшумен и може да се прилага дори детето да е легнало. При компресорния се наблюдава известен шум и е препоръчително инхалирания да бъде в седнало положение.
Относно външния вид, на пазара може да се намерят както стандартни, така и с дизайн, специално разработен за деца (пингвинчета и други забавни животинки). Целта е детето да приеме по-лесно процедурата, без да бъде стресирано.
Как да поддържате частите на небулизатора (инхалатора):
Първо, спазвайте инструкциите на производителя.
Второ, не се препоръчва топла стерилизация, т.е. не трябва да ги изварявате. В търговската мрежа може да откриете продукти за студено стерилизиране.
Трето, преди всяко ползване изплаквайте с вода (освен основното почистване). Възможно е да има полепнали прахови частици и други замърсители по дозатора или маската, които не трябва да проникват в белите дробове.
Това бяха нашите съвети и информация относно инхалаторите. Те носят много полза за здравето на малки и големи.