Кръвно налягане
10 мар.

Високото кръвно налягане (артериална хипертония) може да се определи най-общо като високо напрежение в артериите. Артериите са съдове, пренасящи кръвта, която сърцето изпомпва до всички органи и тъкани на тялото.

Кръвното налягане е нормално, когато апаратът за кръвно отчита стойности до 120/80. При стойности между 120/80 и 139/89, кръвното налягане се нарича „предхипертония”. Като високо кръвно налягане се определя това със стойности от 140/90 и по-високи.

Измерване на високото кръвно налягане

   Високото артериално налягане може да е случайно състояние, причинено от извънредни обстоятелства, но може и да е проява на трайно заболяване. Измерването на кръвното налягане най-често се прави посредством апарат, който се нарича сфигмоманометър или надуваем маншет и манометър. Самото измерване може да се извършва и на двете ръце. Важно е да се избере подходящ размер на компресиращия маншет, зависещ от обиколката мишницата, където той се поставя. Обикновено, кръвното налягане варира в рамките на деня, което налага неговото измерване 3-4 пъти дневно, за да бъде точно определено.

 

 

НАЧИНИ ЗА СВАЛЯНЕ НА ВИСОКОТО КРЪВНО НАЛЯГАНЕ БЕЗ УПОТРЕБА НА ЛЕКАРСТВА

Хората, страдащи от артериална хипертония често прибягват до употребата на различни видове медикаменти, които да я контролират. Нуждата от лекарства, обаче, може да бъде елиминирана, а кръвното налягане балансирано, ако бъдат последвани няколко стъпки, свързани с начина на живот:

 

Правете повече упражнения. Кръвното налягане може да бъде свалено с 30минути упражнения на ден. Заседналият начин на живот е нужно да бъде разнообразяван с упражнения по аеробика, като с тяхна помощ успешно се свалят горната и долната граница. По-енергичните и подвижни хора успяват да се отърват от лекарствата след време. Изберете си дейност, която ви доставя удоволствие, като: плуване, бягане, ходене, каране на велосипед и се придържайте към това занимание.

 

Консумирайте следните храни: банани, печени картофи, портокалов сок, обезмаслено кисело мляко. Малко известен факт е, че калият помага при високо кръвно налягане и е нужно хората с това заболяване да си набавят необходимото количество от него. Бананите (422 милиграма в един), печените картофи с обелката (738 милиграма), портокаловият сок (496 милиграма в една чаша) и обезмасленото кисело мляко (531-579 милиграма в една чаша), са няколко добри източника на калий.

 

Спрете употребата на сол. За да си помогнете значително е необходимо напълно да изхвърлите солта от менюто си. Избягвайте преработените храни.

 

Спрете цигарите. По-застрашени от високо кръвно налягане са пушачите.

 

Свалете килограми. Изследванията показват, че отслабвайки с няколко килограма, разликата е осезаема. Наднорменото тегло кара сърцето ви да работи повече, което води до хипертония, а свалените килограми олекотяват натоварването.

 

Намалете употребата на алкохол. Прекомерната консумация на спиртни напитки повишава кръвното налягане. Пиенето в нормални граници (едно питие на ден за жените и две за мъжете), обаче, си има своите преимущества за сърцето.

 

Без стрес. Справяйки се с него ще понижите кръвното налягане. За да се преборите с него може да изпробвате следните неща:

Йога – един страхотен начин да се успокоите вътрешно. Упражненията за дишане свалят кръвното налягане, което се дължи на нервната система, управляваща биенето на сърцето, храносмилането и др.

Спиране на кофеина – Кафето повишава кръвното налягане, дори при хора, които не страдат от артериална хипертония.